Welkom bij
WEDSTRIJDREGLEMENT
Bridgeclub P.O.L.D.E.R.
(Pas Of Liever Doublet En Redoublet)
December 2022
1 Algemeen
Alle wedstrijden worden gespeeld volgens de Spelregels voor Wedstrijdbridge, vastgesteld door de Nederlandse Bridgebond (NBB), en de door de NBB vastgestelde aanvullende reglementen, zoals het Wedstrijdreglement, het Biddingbox reglement en de Alerteerregeling. Zie ook:https://www.bridge.nl/kennisbank-onderwerp/spelregels/
Het wedstrijdreglement van bridgeclub “P.O.L.D.E.R.” (voortaan genoemd “de club”) vormt een aanvulling op de boven genoemde reglementen. Het wedstrijdreglement legt de algemene regelingen vast voor de door de club georganiseerde wedstrijden. De technische commissie (TC), belast met de organisatie en leiding van de clubwedstrijden, kan in uitzonderlijke gevallen ter vermijding van onbillijkheden afwijken van bepalingen in dit reglement.
Tijdens door de club georganiseerde wedstrijden is het gebruik van Bruine Stickerconventies (BSC) en Hoogst Ongebruikelijke Methoden (HOM) niet toegestaan, zoals beschreven in de Regeling Bruine Stickerconventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden, vastgesteld door de NBB.
Alle in dit reglement genoemde, door de NBB vastgestelde, regelingen zijn van toepassing in de versie geldig op de dag van een door de club georganiseerde wedstrijd.
2 Competitie
Voor aanvang van elk seizoen (1 september tot en met 31 augustus) zal de TC het volledige wedstrijdprogramma, na goedkeuring door het bestuur, aan de leden bekend maken. Het wedstrijdprogramma kan bestaan uit onder meer de volgende elementen:
3 Ranking
Voor elke speler wordt een ranking (R) bijgehouden, berekend als het gemiddelde van zijn of haar N meest recent behaalde rankingpunten (zie artikel 2 en bijlage A). Voor een speler die in het lopende seizoen nog minder dan N keer rankingpunten behaald heeft (minder dan N rankingscores heeft), kent de TC een vervangende rankingwaarde (Rv) toe, die in plaats van ontbrekende rankingscores meetelt.
Rankings worden berekend over zes scores (N = 6).
De rankings worden gepubliceerd via de NBB website van de club.
4 Paren, Driemanschappen, en Loslopers
Deelname aan de clubcompetities is in principe voor paren, bestaande uit twee aan elkaar gekoppelde spelers. Drie spelers kunnen een driemanschap vormen dat net als een paar aan de clubcompetities deelneemt, maar dan in wisselende combinatie van twee van de drie spelers die bij het driemanschap horen. Wijzigingen (opbreken van bestaande partnerships, vormen van nieuwe paren of driemanschappen) dienen door de betrokken spelers aan de TC doorgegeven te worden. Spelers zonder vaste partner, loslopers genoemd, kunnen aan de clubcompetities meedoen, mits zij voor een of meerdere competitiezittingen over een partner beschikken.
5 Groepsindeling
Wedstrijden worden gespeeld als van elkaar onafhankelijke zittingen. Afhankelijk van de hoeveelheid aangemelde paren wordt gespeeld in een of twee lijnen. Voor elke zitting wordt een indeling gemaakt op basis van de actuele spelerrankings. De ranking van een paar wordt berekend als de som van de twee individuele spelerrankings. Dit geldt voor zowel vaste partnerships als voor incidentele koppels. Bij driemanschappen worden de twee voor een zitting aangemelde spelers als paar in de strekking van deze alinea beschouwd. De paren met de (op de dag van de zitting) hoogste ranking spelen in de A-lijn, de volgende paren in de B-lijn enz. Er wordt naar gestreefd om lijnen van min of meer gelijke hoeveelheid paren te hebben.
6 Clubkampioenschap
Per bridgeseizoen wordt om het clubkampioenschap gestreden. Tijdens de slotdrive zullen de clubkampioenen worden uitgeroepen en wordt aan hen de wisselbeker (met daarin gegraveerd de namen van de clubkampioenen) uitgereikt. Tijdens het lopende seizoen worden de standen voor het clubkampioenschap gepubliceerd via de NBB website van de club.
Voor het clubkampioenschap tellen de rankingpunten die tijdens de parencompetities worden toegekend (zie bijlage A). Het seizoen heeft in totaal Z zittingen (indicatie: Z = 35; zie wedstrijdprogramma). In de volgende bepalingen wordt uitgegaan van percentages van Z, afgerond op een heel getal. (Voorbeeld: 60% van de zittingen, met in totaal Z = 36 zittingen per seizoen wordt 60% afgerond op 22 zittingen.)
Het clubkampioenschap wordt uitgeroepen in twee categorieën:
7 Aanmelding, Aanvangstijd
Iemand die aan een speelavond wil meedoen hoeft niets te doen. Er wordt bij geen bericht automatisch aangenomen dat u meespeelt. Als u niet kan meespelen wordt van u verwacht dat u zich tijdig afmeldt. Tijdig betekent voor 17:00 uur maar liefst voor 12:00. Om 12:00 worden de beschikbare spelers die voor de desbetreffende avond nog geen partner hebben, aan elkaar gekoppeld. Als er na 12:00 uur geen beschikbare partner voor u is, mag u een bridgespeler van buiten de club benaderen om voor die avond in te vallen.
Alle spelers worden geacht uiterlijk 15 minuten voor aanvang in de speelzaal te arriveren en hun loopbriefjes in ontvangst te nemen. Wanneer men later binnenkomt is het niet zeker dat die avond kan worden meegedaan. Dit is ter beoordeling van de wedstrijdleiding.
8 Speeltijd per ronde
Er geldt de door de NBB geadviseerde speeltijd van 7,5 minuten per spel. Een ronde van 3 spellen duurt 23 minuten, een ronde van 4 spellen 30 minuten. Tussen de ronden wordt een wisseltijd van 2 minuten toegevoegd.
Aan een tafel zijn beide paren verantwoordelijk voor het op tijd beginnen en op tijd eindigen van de ronde. Er kan niet worden nagespeeld.
Bij tijdsgebrek kunnen beide paren in overleg beslissen het laatste spel van een ronde niet meer te spelen. Een niet gespeeld spel moet als “niet gespeeld” geregistreerd worden (bijv. in de Bridgemates). Een niet gespeeld spel heeft verder geen invloed op de resultaten van de twee paren die hiertoe besluiten.
9 Systeemkaart
In alle lijnen is het gebruik van systeemkaarten gewenst. Voordat de kaarten van een eerste spel uit het board worden gehaald, kunnen beide paren de systeemkaarten aan de tegenstanders overhandigen.
10Spelen met invallers of introducés
Het is toegestaan om met invallers van binnen de club (bijv. loslopers) of van buiten de club te spelen.
12Scores en uitslagen
12.1 Registratie van behaalde scores
Tijdens een speelavond worden de scores door de spelers aan tafel geregistreerd. Dit gebeurt normaliter met het Bridgematesysteem, maar kan zo nodig ook op andere manieren gebeuren zoals op papier. Aan tafel hebben beide paren dezelfde verantwoordelijkheid voor het juiste registreren van de behaalde scores. In de regel worden scores door de speler Noord ingevoerd/geschreven terwijl speler Oost de juistheid hiervan controleert, maar hiervan mag worden afgeweken.
12.2 Berekening van de voorlopige uitslag
Op basis van de door de spelers geregistreerde scores berekent de TC de uitslag voor de speelavond. Hierbij vindt een controle plaats op onwaarschijnlijke scores en onopgemerkte registratiefouten. Deze worden (in overleg met de betreffende paren) gecorrigeerd en vervolgens wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt.
12.3 Beroep en definitieve uitslag
Tot een half uur na bekendmaking van de voorlopige uitslag (als de voorlopige uitslag niet meer tijdens de speelavond bekendgemaakt kan worden: tot 24 uur na bekendmaking op de NBB website van de club) is het mogelijk om bij de wedstrijdleiding in beroep te gaan tegen bepaalde scores. De wedstrijdleiding zal dit beroep onderzoeken, zo nodig beide paren horen, en een beslissing nemen over het eventueel wijzigen van de score. Hierna is de uitslag definitief.
De definitieve uitslag van een speelavond wordt verwerkt in de stand van de lopende competitie (mits van toepassing), het clubkampioenschap en de spelerrankings. De definitieve uitslag wordt gepubliceerd op de NBB website van de club.
A Berekening van Rankingpunten
Per speelavond (zie ook artikel 2) krijgt iedere meespelende speler rankingpunten op basis van het behaalde resultaat in de lijn waarin hij of zij gespeeld heeft. Voor iedere lijn geldt een gemiddelde waarde M van rankingpunten, berekend als het gemiddelde van de rankings van de meespelende spelers bij aanvang van de zitting. Voor het behalen van een gemiddelde score (50 % bij parenwedstrijden) worden M rankingpunten toegekend. Voor betere scores worden meer rankingpunten toegekend, en voor slechtere scores minder. Bij behalen van een score T (zie onder) worden M+B punten toegekend, bij een score t, M-B punten. (B = 20)
Er gelden de volgende scores T en t per wedstrijdvorm:
paren
T = 63,5%
t = 36,5 %
Bij speelavonden (enkele zitting van +/- 24 spellen) krijgen de meespelende spelers rankingpunten voor het door hun behaalde resultaat in de gespeelde lijn.
Verdere toelichting van de berekening van rankingpunten is te vinden op
de kennisbank van de NBB.
Dit wedstrijdreglement is afgeleid van het wedstrijdreglement van Bridgeclub De Hulksbrug
2025-04-04 10:02 Wie is er beschikbaar als invaller? Is mijn afwezigheidsmelding doorgekomen? Wie...
De contributie over het kalenderjaar 2025 bedraagt € 70,—. Betaling vóór 31 maart 2025 op...
B.C. POLDER, speelkalender 2024 - 2025. Speelgelegenheid: Buurtcentrum De Brink, Griend 3307,...